ONTDEK HET WERK VAN DE 5 GENOMINEERDEN VOOR DE MEIJBURG ART COMMISSION 2021 #GENOMINEERDE 4: Wanda Tuerlinckx

De 5 genomineerden voor de Meijburg Art Commission 2021 zijn Thorsten Brinkmann (Hopstreet Gallery), Thibault Brunet (Galerie Binome), Popel Coumou (Torch Gallery), Saskia Noor van Imhoff (GRIMM Gallery) & Wanda Tuerlinckx (Art Gallery O68).

GENOMINEERDE MEIJBURG ART COMMISSION 2021: WANDA TUERLINCKX

“Sommige robots zijn zo ongelooflijk echt. De manier waarop ze bewegen, hoe ze naar je kijken en hoe ze knipperen, je moet echt even de tijd nemen om te bedenken: is dit een mens of een robot?”

De Vlaamse fotograaf Wanda Tuerlinckx is gefascineerd door de gevoelens die mensen hebben als ze voor het eerst een levensechte robot zien. Wetenschappers merkten op dat hoe meer een robot op een mens lijkt, hoe meer angst en weerzin mensen er door ervaren. In de robotica wordt dat ook wel de Uncanny Valley (Griezelvallei) genoemd. Tuerlinckx: “Als het er menselijk uitziet en het zich menselijk gedraagt maar er toch sprake is van een kleine imperfectie, dan voelen mensen zich ongemakkelijk.” Tuerlinckx maakt sinds 2015 portretten van robots met een camera uit 1880. Net als de uitvinding van de fotografie destijds staat de huidige ontwikkeling van robots voor een belangrijke evolutie in de menselijke ontwikkeling. Deze juxtapositie, die de revoluties van de fotografie en robots verbindt, belichaamt de fusie van mens en technologie. Tuerlinckx werkte hiervoor samen met human-machine interaction wetenschapper Dr. ir Erwin R. Boer.
De winnaar van de Meijburg Art Commission 2021 zal bekend worden gemaakt tijdens Unseen, van 17-19 september in de @Westergas. Met deze prestigieuze prijs wil @KPMGnl Meijburg & Co fotografietalent de kans bieden om nieuw werk te ontwikkelen en aan een groot publiek te tonen. Alle fotografen die tijdens Unseen 2021 hun werk presenteren zijn uitgenodigd om mee te dingen. Vijf genomineerden werden geselecteerd door een internationale jury. De winnaar ontvangt een projectfonds voor de creatie van een werk dat getoond zal worden in het hoofdkantoor van Meijburg in Amstelveen en vervolgens wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van Meijburg. Op de beursvloer is dit jaar een speciale Meijburg Lounge ingericht met de terugbliktentoonstelling ‘5 Years Meijburg Art Commission’. De 5 genomineerden voor de Meijburg Art Commission 2021 zijn Thorsten Brinkmann (@HopstreetGallery), Thibault Brunet (@GalerieBinome), Popel Coumou (@TorchGallery), Saskia Noor van Imhoff (@GRIMMgallery) & Wanda Tuerlinckx (@ArtGalleryO68).

Join our mailing list - Stay informed

Stay up to date with the latest news