De beurs op met Young Collectors Circle

Ook vernieuwende kunstenaars ontdekken? Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je op Unseen gratis deelnemen aan de guided tours van Young Collectors Circle. Hier alvast een voorproefje:

Door: Nadine van den Bosch, Young Collectors Circle

Nieuwe fotografie

Unseen kenmerkt zich door het vernieuwende en vooruitstrevende aanbod aan fotografie met een grote internationale scope. De beurs stimuleert experiment en biedt nadrukkelijk een podium aan opkomend talent. Voor verzamelaars en liefhebbers van fotografie is Unseen dan ook hét moment om te zien wat er speelt in de voorhoede van deze kunstvorm. Deze editie kijk ik in het bijzonder uit naar kunstenaars die de grenzen van het medium fotografie oprekken en steeds deze verder verschuiven. Deze pioniers treden met nieuwe technieken, materialen en narratieven buiten de gebaande paden van hun discipline.

Verhalen & Performance

Lungiswa Gqunta (AKINCI Gallery) laat zien dat in alledaagse handelingen een grote betekenis verscholen kan zitten. In de foto Gathering 5.11.19 #1, 2019 zien we twee vrouwen die bezig zijn om samen een laken op te vouwen. De handeling zelf is onbeduidend, maar het moment is des te belangrijker. De huishoudelijke activiteit, die in haar thuisland Zuid-Afrika vaak door vrouwen van verschillende generaties gezamenlijk wordt gedaan, is het moment waarin verhalen worden uitgewisseld en kennis wordt overgedragen. Het formaat van het werk refereert aan een filmrol, wat het belang van dit moment in het grotere (levens)verhaal benadrukt. We zien de armen van de twee vrouwen hoog de lucht in gaan, haast alsof er wordt gejuicht: een viering van de verbintenis die schuil gaat achter dit ogenschijnlijk argeloze samenzijn.

Lungiswa Gqunta, Gathering 5.11.19 #1, 2019, AKINCI.

Ook de intrigerende fotografie van Buhlebezwe Siwani (No Man's Art Gallery) is gebaseerd op performance. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar zelf vaak te zien is in haar werk. Haar videowerk en fotografie fungeren als een stand in voor haar lichaam dat op dat moment niet fysiek aanwezig is. Met grote zorgvuldigheid en aandacht voert Siwani haar choreografie uit, waarin de relatie tussen eeuwenoude rituelen en onze moderne tijd een belangrijk onderdeel is. Juist niet een alledaagse handeling maar het spirituele staat bij haar centraal.

Handmade & Hyperdigitaal

Jan Hoek (Vriend van Bavink) ziet schoonheid in mensen die normaalgesproken niet in de spotlights staan. Niet alleen fotografeert hij personen die vaak in de marges van de samenleving verkeren, hij deelt ook zijn succes met hen. Zijn modellen zijn niet slechts het onderwerp van het werk, ze bepalen samen met Hoek hoe zij in beeld worden gebracht. Deze uiterst sympathieke en democratische manier van werken ontstijgt de goede bedoelingen: het resulteert in krachtige kunstwerken waarin zowel de signatuur van de fotograaf als het karakter van de geporteerde duidelijk naar voren komt. Samen met collega (outsider) kunstenaars en ontwerpers voorziet hij zijn serie New ways of framing revolution van een unieke, handgemaakte lijst. Hiermee transformeert hij de foto tot een object, een soort van monument voor de underdog.

Aan de werken van Thibault Brunet (Galerie Binome) komt geen camera te pas. Uit zijn project Minecraft Explorer zien we verschillende stadia van zijn onderzoek dat hij in de wereld van het welbekende computerspel heeft uitgevoerd. Met grootse precisie en een wetenschappelijke insteek ontleedt hij de virtuele wereld. Ook in dit digitale universum leidt elke actie tot een reactie en heeft iedere keuze die de gebruiker maakt een gevolg. Op uitnodiging van Brunet onderzoeken experts de Minecraft equivalent van hun eigen vakgebied en wordt er bijvoorbeeld research gedaan op het gebied van oceanografie, informatica, plantenkunde en archeologie. Dit project is niet alleen een interessant onderzoek digitale technologie, maar levert ook bijzonder fraaie beelden op.

Bijzondere materialen

Ilanit Illouz (Galerie Fontana) maakt poëtisch werk, waarin onderzoek en experiment hand in hand gaan. Haar serie Stony Light toont Wadi Qelt, een vallei in de buurt van de Dode Zee. Waar op deze plek eens water stroomde is nu, door aanhoudende droogte, een landschap van zout. Illouz gebruikt het zout dat ze hier aantrof om haar afdrukken te fixeren en voegt tegelijkertijd zo een sculpturaal element toe. Het landschap is hierdoor zowel het onderwerp als het materiaal van haar werk.

Ilanit Illouz, Palm Branch Detail #5, 2020, Galerie Fontana.

Ook in het werk Zilverbeek van Lucas Leffler (Galerie Intervalle) zijn materiaal en onderwerp met elkaar verweven. Leffler is gefascineerd door een met mysterie omgeven verhaal over een Belgische fotofabriek die per ongeluk tonnen zilver - in het begin van de twintigste eeuw werd zilverbromide gebruikt om negatieven te ontwikkelen - in een naastgelegen rivier dumpte. Een van de medewerkers van deze fabriek ontdekte deze kostbare fout en bedacht al snel een manier om de modder uit de beek te halen. Deze met zilver gelardeerde modder bracht hij naar een fabriek om te zuiveren, wat hem ruim een halve ton aan zilver per jaar opleverde. Leffler bezocht de plaats waar dit verhaal zijn oorsprong heeft en fotografeerde de betreffende beek en fabriek. Ook groef hij modder uit de zogenoemde Zilverbeek op, met de hoop om - net als de gelukkige vinder een eeuw geleden- ook het edelmetaal te vinden. Deze modder gebruikte hij vervolgens in het ontwikkelproces van zijn eigen foto’s, die hier nu te zien zijn op Unseen.

Nadine van den Bosch is mede-oprichter en programma manager van Young Collectors Circle - al sinds 2016 dé leukste manier om de kunstscene te ontdekken. Het hele jaar door organiseren wij door heel Nederland en België bijzondere events voor kunstliefhebbers en startende verzamelaars. Tijdens onze online en offline programma's nemen je mee behind the scenes, waar je kunstenaars, professionals en verzamelaars ontmoet, inspiratie en kennis opdoet en de kunstwereld beter leert kennen! Je wordt al lid voor €10 per maand. Meer weten? Ga naar https://youngcollectorscircle.nl/over.

Join our mailing list - Stay informed

Stay up to date with the latest news