Aankondiging deelnemers Unseen 2021

Antony Cairns, Punchcard series 30 pcs, Unique, 2020 - Courtsey of Stieglitz19

Unseen keert van 17 – 19 September 2021 terug naar het iconische cultuurpark Westergas in Amsterdam, om weer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse fotografie te laten zien. 

Ondanks de beperkingen die veel mondiale kunstbeurzen parten spelen, presenteert Unseen een ijzersterke internationale selectie deelnemers voor de aanstaande editie van 16-19 September dit jaar. Daarbij is vooral een duidelijke aanwezigheid van Europese top galleries zichtbaar. Naast Nederland zijn met name Frankrijk, Belgie, Duitsland, Zwitserland en Italie sterk vertegenwoordigd, maar onder de deelnemers bevinden zich ook galleries uit bijvoorbeeld Iran en de Verenigde Staten. Het grote aantal internationale galleries en de hoge kwaliteit van de presentaties verklaart lid van het selectie committee Kathelene Fox Davies : “Ik geloof oprecht dat de Unseen de meest belangvolle gebeurtenis is in de wereld van fotografie op dit moment”.

(c) Thirza Schaap, Mama Africa - Courtesy of Bildhalle

Directeur van Unseen Roderick van der Lee merkt op: “Het is fantastisch geweest om te merken hoe ontzettend enthousiast mensen zijn over Unseen en de nieuwe koers die we zijn gaan varen: Nog meer nadruk op de selectie van deelnemers, en het vervangen van het festival door de sterk gecureerde nieuwe secties Past/Present en Unbound. Wat een heel lastig jaar had kunnen zijn, waar ook andere internationale beurzen moeite hebben gehad met het aantrekken van deelnemers, is het voor Unseen een enorm positief proces geweest, waarbij niet alleen de aanmeldingen heel soepel verliepen, maar ook de gesprekken over welke presentaties naar Unseen te brengen heel positief en inspirerend waren. Er heerst echt een tastbare energie, en het is enorm bijzonder om onderdeel van iets te zijn dat zoveel enthousiasme, passie en vernieuwing met zich meebrengt in deze donkere tijden. Ik kijk er ongelooflijk naar uit om die weelde aan creativieteit, energie en kwaliteit in September op Unseen tentoongesteld te zien”

Valerie Belin, Swan Neck Vase (China Girls) - Courtesy of FLATLAND

De beurs ziet een aantal oud-gedienden uit binnen- en buitenland terugkeren met presentaties van grote namen. Zo toont Flatland Gallery onder andere werk Valerie Benin, en Ron Mandos werk van Erwin Olaf en Isaac Julien. Galerie Stieglitz19 uit Antwerpen zal werk tonen van Antony Cairnes en Dorothe Nilsson uit Berlijn nieuw werk van Inka & Niclas.

(c) Uta Eisenreich, Bongard Problem 1 & 2 - Courtesy of Ellen de Bruijne Projects

Ook zijn er een aantal veelbelovende nieuwkomers deze editie. Amsterdamse galerie Vriend van Bavink komt met een solo presentatie met nieuw werk van Jan Hoek, stadsgenoot Ellen de Bruijne Projects, die dit jaar ook debuteert op Art Basel, komt met een solo presentatie van Uta Eisenreich. Uit Parijsdebuteert Galerie 193, gespecialiseerd in Afrikaanse en Aziatische fotografie met werk van Derrick Ofosu Boateng, Thandiwe Muriu, Li Hui en Samuel Cueto.

(c) Derrick Ofosu Boateng - Courtesy of 193 Gallery

Ondanks dat het grootste deel van de deelnemende galeries gevesigd is in Europa, vertegenwoordigen de kunstenaars die ze zullen tonen op Unseen weer een grote, wereldwijde geografie, die West en Oost Europa, het Midden-Oosten, Azie, het Afrikaanse continent en Noord en Zuid Amerika beslaat.

(c) Robby Muller, Santa Fe, New Mexico II - Courtesy of Annet Gelink Gallery

Nieuw: Past/Present   

Past/Present is een nieuwe aanvulling. De sterk gecureerde presentaties van deze sectie omvatten voor het eerst in het bestaan van Unseen ook vintage fotografie van voor het jaar 2000. Past/Present belicht thematische dialogen tussen vintage werk en nieuw werk van hedendaagse fotografen. In Past/Present is onder meer te zien: Annet Gelink met werk van Bertien van Manen, Robby Müller en Yael Bartana. Uit Keulen brengt Galerie Julian Sander een presentatie met werk van August Sander en Michael Somoroff.  

Inka & Niclas, LIQUIFY / 4k Ultra HD VI - Courtesy of Dorothee Nilsson Gallery

Nieuw: Unbound

Ook met Unbound lanceert Unseen een novum. In deze sectie ligt de focus op grensverleggende, multidisciplinaire fotografische werken. Unbound kent een jaarlijks wisselend thema en een jaarlijks wisselende onafhankelijke curator. Onder de noemer 'Filling the Cracks' onderzoekt Unbound 2021 hoe de eenentwintigste-eeuwse mens zich moet zien te verhouden tot de natuur die zich om hem heen en in hem zelf bevindt. Curator voor Unbound 2021 is Marcel Feil, vertrekkend artistiek directeur van fotografiemuseum Foam: "Fotografie is een van de rijkste en meest verrassende media, zeker heden ten dage. Fotografisch beeld beperkt zich allang niet meer tot louter het platte vlak. Tegenwoordig gaat fotografie ook op overtuigende wijze relaties aan met driedimensionale objecten, vormt zij onderdeel van ruimtelijke installaties of versmelt zij met videokunst of digitaal werk. Juist hierom is een initiatief als Unbound zo waardevol. Het doet recht aan het multimediale, hybride karakter van veel hedendaagse fotografie. En vaak leidt dit tot fascinerend nieuw werk. Unbound is een even verrassende als relevante aanvulling op het interessante aanbod van Unseen."

Unseen Book Market   

Net als in eerdere jaren presenteert Unseen ook nu weer een boekenmarkt. In dit populaire beursonderdeel voor onafhankelijke uitgevers van fotografieboeken en -magazines treft de bezoeker een uitgebreide selectie bijzondere publicaties; tevens staan er tal van boeklanceringen en signeersessies door fotografen gepland.

Join our mailing list - Stay informed

Stay up to date with the latest news