ING Unseen Talent Award 2019

ING Unseen Talent Award Ceremony, Unseen Amsterdam 2019 © Olivier van Breugel

ING en Unseen kondigden met trots Karolina Wojtas (1996, PL) aan als winnaar van de ING Unseen Talent Award-juryprijs voor haar project We can’t live – without each other. Wojtas ontving € 10.000 om te investeren in een toekomstig project. Eveneens was men verheugd om de publieksprijs uit te reiken aan Kevin Osepa (1994, CW), die een commissie ontving om nieuw werk te creëren voor de ING Collectie. De ING Unseen Talent Award - een gezamenlijk initiatief van ING en Unseen - is in het leven geroepen om een platform te bieden voor uitzonderlijk Europees fotografietalent om werk op internationaal niveau te presenteren.

Karolina Wojtas, ING Unseen Talent Award Ceremony, Unseen Amsterdam 2019 © Olivier van Breugel.

De winnaars van de ING Unseen Talent Award werden gekozen uit een groep van vijf finalisten. Naast Karolina Wojtas en Kevin Osepa maakten Elena Aya Bundurakis (1988, EL), Ulla Deventer (1984, DE) en Irene Fenara (1990, IT) de shortlist compleet. De finalisten werden eerder in 2019 geselecteerd door ING Art Management en Unseen uit een pool van artiesten, samengesteld door experts van het Europese platform voor opkomend fotografietalent, Futures.

De internationale jury die de winnaar van de juryprijs van de ING Unseen Talent Award 2019 heeft gekozen, bestond uit Mels Crouwel (architect en founding partner, Benthem Crouwel Architects), Emma Lewis (curator internationale kunst, Tate Modern), Kathy Ryan (directeur Photography, The New York Times Magazine), Joana Choumali (beeldend kunstenaar) en Sanne ten Brink (hoofdcurator, ING Collection).

Kevin Osepa, ING Unseen Talent Award Ceremony, Unseen Amsterdam 2019 © Olivier van Breugel.

De finalisten werden gecoacht door de Zuid-Afrikaanse fotograaf en professor Adam Broomberg, bekend als de helft van het internationaal bekende kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin. Onder zijn supervisie creëerden de geselecteerde kunstenaars nieuw werk binnen het thema Nature of Change, waardoor ze konden reflecteren op de evolutie van de samenleving en de natuur. De werken waren te zien van 20 t / m 22 september tijdens Unseen Amsterdam 2019.

Citaat van de jury:

‘Wat de jury opviel aan het werk van Karolina waren de originaliteit, de persoonlijke benadering en de onverschrokkenheid. Het is ongebruikelijk om te zien hoe een kunstenaar het thema van rivaliteit tussen broers en zussen verkent en de uitvoering is anders dan alles wat we eerder hebben gezien. Deze geënsceneerde scènes kunnen verontrustend zijn om naar te kijken, maar ze dagen ons uit om in onze eigen jeugd te kijken. De jury kijkt er naar uit om deze artiest in de toekomst te volgen.'

ING Unseen Talent Award Ceremony, Unseen Amsterdam 2019 © Olivier van Breugel.

Citaat van de coach, Adam Broomberg:

'Ze hebben allemaal de moed gehad om hun oude strategieën los te laten en een nieuwe manier van denken te omarmen door hun bezorgdheid. Ik kan je niet vertellen hoe trots ik op ze allemaal ben; dat ze die uitdaging zijn aangaan. Ik denk niet dat slechts één van hen de prijs verdient, die verdienen ze allemaal! '

Citaat van de jurywinnaar Karolina Wojtas:

'Ik denk nooit na over wat ik wil doen. Ik doe het meestal en kijk wat er gebeurt. Normaal gezien werk ik met een team om me heen. Soms gebruik ik jeugdherinneringen of mijn tijd op school en meestal gebruik ik mijn vrienden en familie in mijn werk. '

Citaat van de winnaar van de publieksprijs, Kevin Osepa:

‘Ik ben erg geïnteresseerd in Afro-spiritualiteit, en identiteit is het grootste thema in mijn werk. Vooral afro-identiteit. Omdat ik in het Caribisch gebied geboren ben, en op mijn zeventiende naar Nederland verhuisde, voelde ik een soort van verbroken verbinding met mijn eiland. Om hier een nieuw thuis te creëren, ben ik verschillende rituelen gaan uitvoeren en fotograferen, omdat ik het belangrijk vond om deze ruimte opnieuw te betoveren. Om een ruimte te creëren waar ik de magie van thuis kan voelen. Ook door het terug te koppelen aan kolonisatie, dekolonisatie en om aan te tonen wat een belangrijk symbool van weerstand dit soort rituelen zijn.

Iets visualiseren maakt het voor mensen gemakkelijker om het te begrijpen. Dat is wat ik hoop. Dus met mijn werk wilde ik een verandering teweegbrengen door er op een visuele manier over te spreken. '

Dank aan de juryleden, finalisten en iedereen die online heeft gestemd!

Join our mailing list - Stay informed

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws